'I can resist anything but temptation' Oscar Wilde

The blog of a cinnamon-addict, photographer and dancer.



Thursday, March 25, 2010

De ce este "clientul stapanul nostru"?

Ascultam intr-o zi cu mare interes cum un tanar de 20 si ceva de ani spunea urmatoarele lucruri (blasfemii in opinia mea): "Mie mi se pare ca in ultima vreme clientul a ajuns sa aiba prea mult control asupra firmelor. Este inadmisibil sa vezi cum clientul obliga firmele sa inoveze in mod constant. A ajuns sa aiba o putere prea mare si cred ca in curand firmele vor pierde total controlul asupra clientilor."


Si am stat si m-am intrebat daca nu cumva cea nebuna sunt eu. Desi, intr-o lume care pune din ce in ce mai mult accent pe o comunicare bi-directionala (firma-client), pe feedback-ul primit de la clienti, pe imbunatatirea activitatii firmei pentru acesti clienti, pe calculul valorii pe durata de viata a clientului, mi se pare putin absurd pana si sa ma gandesc ca are dreptate. La ce am ajunge daca firmele ne-ar controla pe noi si nu noi pe ele? Cum s-ar putea dezvolta ca firma si ca societate daca nu s-ar concentra asupra celor care dau viata afacerii si comunitatii? Cum ar fi sa ii ignore pe cei care aduc profit? Ar mai exista? Cu siguranta, nu!


Draga domnule student, daca firmele nu ar pleca urechea la ceea ce spun clientii lor si nu le-ar asculta nevoile creand produse speciale pentru fiecare necesitate, atunci cu siguranta am trai subjugati de acesti monstri multinationali. Nu ca nu am fi deja. Dar parca e mai bine totusi sa le spunem noi ce nevoi avem in loc sa acceptam sa ni le impuna ei pe cele care le convin cel mai mult din punct de vedere financiar. Poate iti doresti un iPod cu o memorie mai mare la care sa asculti muzica pentru a te izola de societate, poate iti doresti un televizor 3D pentru a vedea fictiunea intr-o noua dimensiune, poate iti doresti o ciocolata cu umplutura de martipan. Pentru ca tu si altii ca tine aveti nevoi, firmele care se ocupa de productia de astfel de bunuri se conformeaza si le creeaza pentru voi. 


Daca nu te-ar asculta si nu le-ar crea, ai fi nemultumit si te-ai revolta. Iata deci de ce ajunge clientul sa aiba atata control asupra entitatilor economice. Iata de ce ceea ce ai spus tu este o ipocrizie enorma daca stam sa-ti analizam personalitatea de client.


Parca ma simt mai usurata spunand asta, desi stiu ca acest domn student nu-mi va citi in veci post-ul. Sper insa sa inteleaga, chiar si pe alte cai, importanta relatiilor cu clientii din cadrul firmelor si motivatia acestora de a se supune clientilor pentru ca, asa cum bine spun specialistii in marketing: "Clientul este stapanul nostru!"

Monday, March 15, 2010

Marketing love

[Celor care cred ca lumea asta cu iubire va scapa

Celor care cred ca dragostea va mai schimba ceva...]


Ceea ce refuza unii cu incapatanare sa vada este ca toate lucrurile din lumea aceasta au fost facute din dragoste si cu dragoste. Tatal meu imi spunea candva ca pana si semafoarele sunt facute din dragoste pentru oameni. Oamenii din ziua de astazi insa uita acest aspect si se pierd cu totul in valtoarea stresului, a banilor, a vietii lipsite de sens. 


Desi multi sunt de parere ca marketingul este adeseori lipsit de etica si de orice principiu moral, el poate fi totusi perceput ca o manifestare de iubire fata de oameni, fata de nevoile lor. Pana si ura izvoraste din iubire si astfel se creeaza un cerc vicios; nu putem scapa de iubire. Putem promova singuratatea, izolarea si individualismul zeci de ani de acum incolo, dar nu putem nega faptul ca ni se infatiseaza in fiecare zi exemple de reusite care nu sunt bazate pe altceva decat pe iubire.


Oamenii sunt deschisi la schimbarile in bine, la manifestarile de afectiune si la vorbele bune. Iata de ce reclame precum cele in care vedem parinti afectuosi cu odraslele lor ne impresioneaza peste masura. Am putea oare sa promovam serviciile medicale sau de asistenta sociala aratand monstruozitati de genul celor de la stirile de la ora 5? 


Nu, oamenii vor sa li se ofere iubire, compasiune, sprijin. Asa ca multe campanii publicitare pentru autoturisme vor arata siguranta, cele pentru mancaruri familii fericite, cele pentru ONG-uri pasiune pentru cauze nobile. Sa numim asta manipulare? (Am putea, depinde de perceptia fiecaruia.)


Concluzia este ca oamenii iubesc sa li se ofere dragoste sub orice forma si vor face alegeri (de produse/servicii, brand-uri, companii, oameni, institutii etc) in functie de grija si atentia cu care sunt tratati. Pentru companii, asta ar fi un impuls sa-si revada practicile de relatii cu clientii, pentru oameni, o simpla recomandare: sa iubeasca sincer, s-o arate si sa nu se teama sa vada dragostea care-i inconjoara.


 [din credinta unui suflet tulburat]

Saturday, March 13, 2010

C vs C

You all know the funny Citroen commercials with the car that can dance. 



Although at their release dates, they managed to get everyone's attention, Chevrolet came up with a commercial that demolished Citroen's brilliant promotional campaign. This is an example of how fast the business world changes and how any unbelievably good thing discovered can soon be surpassed by a simple and clear idea. 



You are right! It is an anti-commercial! It is mean! It does nothing but mock Citroen's idea! But look at how well it does all that. Not only does it make us laugh in a most sincere way, but it also makes us realize that brilliant things (Citroen's dancing car) can sometimes be pushed aside by practical things ("Get real" - Chevrolet Aveo's slogan). Surely, we all like watching an unusual car, but when it comes to actually buying one, we must make sure it's practical and real enough. 


Someone noticed that unlike other car commercials, this one does not contain any price for the car. Chevrolet does not want to reveal it, and not because it's too expensive, but because it hopes to entice watchers so that they can themselves research the car's price. 


It's funny how simplicity can take over brilliance, right?